SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hvetlanda GIF
Fotboll

Minnesord Åke-Lennart Johansson
2024-03-11 07:12
Åke Svedbom t.v lämnar över en gåva vid 100-årsjubileet till Åke-Lennart t.h.

En av Vetlandas och framförallt Hvetlanda GIFs största ledare genom tiderna Åke-Lennart Johansson har gått bort 93 år gammal. 

Å-L flyttade med familjen till Vetlanda 1978 och kom ganska snart med i vår förening. Först som ordförande i fotbollssektionen 1982 och därefter föreningens ordförande mellan åren 1983-87. Under den här perioden var han bl.a. med om att vår anrika klubbpaviljong renoverades rejält 1986 samtidigt som föreningens omklädningsbyggnad stod klar några år tidigare 1982. Även Idrottsplatsen gjordes om från friidrottsarena till en större gräsyta för fotboll under Åke-Lennarts tid som ordförande. Mycket hände när han tog tag i olika projekt och så var även fallet med restaureringen av kulturminnesanläggningen (träplanket med den vackra stenmuren) 2002.

 

Under hela 90-talet valde Å-L att inte vara med i styrelsearbetet utan gjorde otroligt

mycket i det tysta men under åren 2000-2005 inför och under Hvetlanda GIFs 100-årsjubileum var han tillbaka med råge. Det allra största projektet med Åke-Lennart var när han helt själv åtog sig jobbet att skriva boken ”Hundra år med Hvetlanda GIF” en

bok som blev klar precis innan jubileumsåret startade 2004. En bok som är något av ett eget uppslagsverk för Vetlandabornas första 100 idrottsår. Hur många timmar Åke-Lennart ideellt lade ned visste nog bara han själv men en genomgång av 19.000 tidningar (Vetlanda-Posten) med ca 320.000 sidor gicks igenom under åren 2000-2003. Dessutom intervjuade han uppemot 120 personer, många flera gånger för att få komplettering av vissa uppgifter.

 

Åke-Lennart var i sin ungdom en duktig ishockeyspelare och representerade Tingsryds IK 1946-47 och från 1948-58 Tingsryds AIF. I samma förenings fotbollssektion spelade han som målvakt i TAIF:s A-lag. Han var med vid invigningsmatchen av Nya IP i Tingsryd när TAIF fick stryk mot allsvenska Halmstads BK med 1-7. Efter sin aktiva karriär i TAIF satt han med i styrelsen, ungdomssektionen och var också ordförande i föreningen något år. Därefter gick flyttlasset till Ryssby och förstås blev han idrottsledare där också. I Ryssby IF var han ordförande under några år på 70-talet. Precis när Åke-Lennart hade flyttat med familjen till Vetlanda var han också ordförande  i Boro/Vetlanda HC några år.

 

Sin civila karriär började på Hammarplast i Tingsryd som kamrer några år på 50-talet. Därefter fick han anställning på HSB Industrier i Ryssby (ett fönsterföretag) under perioden 1959-78. Han blev ekonomi- och personalchef för att de tre sista åren vara platschef.

 

Efter flytten till Vetlanda blev han kredit- och lånechef och sedan personalchef på HSB Boro 1978-85 för att avsluta karriären som VD för Sävsjö Trähus 1985 till tidigt 90-tal.

 

Efter allt detta inom idrotten och sina civila jobb fortsatte Å-L att vara mycket aktiv som pensionär. Förutom allt jobb han gjorde för ”sitt” Hvetlanda GIF så följde han sina lag Hvetlanda GIF, Vetlanda Bandyklubb och Boro Vetlanda HC väl men förstås också sina barnbarn Emelie och Nellys framfart på fotbollsplanen med Vetlanda FF.

 

Åke-Lennart missade nästan aldrig en fotbollsmatch när GIF spelade hemma på IP eller senare år också på Heds Arena. Å-L var också långt upp mot 90-årsåldern så pigg att man ofta såg honom ute på sina motionsrundor i klädd sin HvGIF-overall och GIF-mössa. På senare år var han ofta ute med sin permobil innan kraften avtog.

 

Åke-Lennart var också medlem i Kamratföreningen Gamla GIF:are.

 

Hvetlanda GIF har förlorat en sann idrottsvän, GIF:are och otroligt plikttrogen  idrottsledare och vår saknad är stor. Åke-Lennart kommer för alltid vara kvar i våra minnen.

 

I denna svåra stund går förstås våra tankar till Åke-Lennarts barn Per-Åke och Christina med familjer.

 

 

Hvetlanda GIF

Styrelsen

 

gm; Lennart Jarl


Nyhetsarkiv
LOPPIS PÅ STAN!!2024-05-03 10:29
Årets GIF:are 20232024-03-16 13:00
Stoke City Football Camp2024-03-14 21:01
 
Sociala medier
Verksamhetsannonser
Våra sponsorer